R&I: Vrijstaande villa in Heiloo

In het fraaie Blockhovepark heeft RAAD Architecten deze vrijstaande villa in Heiloo ontworpen en gebouwd. De combinatie tussen het riet, natuursteen en koper met het stucwerk en de donkere kozijnen, geeft een prachtig kleurenpalet dat heel natuurlijk bij elkaar past. Waarbij de klassieke voorgevel in combinatie met de grote veranda de eyecatchers van deze droomwoning zijn.

Op de plek waar deze nieuwbouwwoning is gekomen, stond eerst een andere, sterk verouderde, woning. We hebben deze bestaande woning in eerste instantie bouwkundig getoetst en gekeken wat er mogelijk was. Omdat alle ruimtes klein waren, de plafondhoogtes bijzonder laag en de woning bouwkundig in zeer slechte staat was, was een verbouwing eigenlijk geen optie.

Nieuwbouw met karakter oude woning

Samen met de opdrachtgever kwamen we al snel tot de conclusie, dat het – ook duurzaamheidstechnisch – slimmer was om de bestaande woning te slopen. Waarbij de duidelijke intentie was om in het ontwerp van de nieuwe woning, het karakter en gevoel van de oude woning te laten terugkeren. Zo hebben we dezelfde architectonische elementen gebruikt. Al is de nieuwe woning iets klassieker vormgegeven. Dat idee is niet alleen door de opdrachtgever, maar ook door de welstandscommissie van de gemeente omarmd.

Natuursteen in muren

De buitenmuren zijn voorzien van een plint van natuursteen, zoals te zien op de detailfoto. Verdere materialisatie die gebruikt is, is een combinatie van riet, stucwerk en koper. De rieten kap past niet alleen prachtig in de natuurlijke omgeving, maar die komt ook voort uit het karakter van de oude woning. Het riet geeft een heel subtiele uitstraling.

Buiten zitten in de winter

Deze woning is vooral georiënteerd aan de achterkant. De opdrachtgevers wilden graag een ruime zitgelegenheid aan de tuinzijde, omdat ze daar hoofdzakelijk verblijven. Dankzij het aanbrengen van verwarmingselementen in de veranda, kun je hier ook in de winter zeer prettig zitten en buiten dineren.
Door de grote veranda op de zuidwestkant van de woning te positioneren, houden we de zomerse warmte op de begane grond grotendeels buiten. Dankzij zonwerend glas in de pui, in combinatie met zonwering die in de gevel is weggewerkt, is ook de warmtewering op de verdieping uitstekend verzorgd.

Doorzichthaard brengt sfeer

Binnen in de woning hebben we een aparte eetkeuken en woonkamer gecreëerd. Deze zijn gescheiden van elkaar middels een openhaard en twee taatsdeuren. Deze deuren staan eigenlijk altijd open, waardoor je toch een verbinding tussen woonkamer en eetkeuken ervaart. Omdat de openhaard een doorzichthaard is, kun je er zowel in de keuken als in de woonkamer van genieten.
Op de verdieping zijn alle slaapvertrekken en badkamers gelegen. Tussen de twee kinderslaapkamers bevindt zich een badkamer, die dus vanuit beide kinderkamers toegankelijk is.

Duurzaam wonen

De woning is volgens de hedendaagse normen en alle nieuwbouwwaarden geïsoleerd. Het duurzame karakter wordt verder versterkt doordat de woning geheel gasloos is. Bovendien beschikt het over een warmtepompsysteem en warmteterugwinning-installatie. Tevens zijn er zonnepanelen geplaatst op het bijgebouw.

Onze partners

Nadat wij het ontwerp van de woning gereed hadden, heeft Pieter de Boer Bouw & Ontwikkeling uit Alkmaar voor de uitvoering gezorgd. Meubelatelier Jacco Bakker uit Heerhugowaard heeft het interieur voor z’n rekening genomen en de woning fraai ingericht.

Vragen of interesse

Heeft u vragen over dit project in de woningbouw of wilt u zelf een woning laten (ver)bouwen? Neem dan contact met ons op. We vertellen u namelijk graag welke mogelijkheden er zijn. Zo kijken wij verder dan de vraag, nemen wij initiatief en leveren we als RAAD Architecten altijd een hoge kwaliteit van ontwerpen. Interesse? De koffie staat voor u klaar!

Project details

Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Heiloo
Status: Opgeleverd
 

Interessant? Deel dit project: