TRANSFORMATIE KANTOORPAND
TOT 38 ZORGAPPARTEMENTEN

Dat een bestaand gebouw een prachtige circulaire transformatie kan ondergaan, bewijst ons actuele zorgproject in Roosendaal. Zo toveren we een oud en energievretend kantoorpand met daarin tevens een kinderdagverblijf om tot 38 duurzame zorgappartementen voor dementerende ouderen. De verwachting is dat begin 2024 gestart wordt met de (ver)bouw. Eind van dat jaar zou de oplevering moeten plaatsvinden.

Dat je een bestaand pand lang niet altijd hoeft te slopen voor een bouwproject met een nieuwe bestemming, is in deze tijden van gewenste duurzaamheid en circulariteit meer dan welkom. Zo blijven hier in Roosendaal de begane grond vloer, de staalconstructie, het dak en de buitengevels (en daarmee het skelet) van dit kantoorpand gewoon intact.

Isoleren en hergebruik materialen

Omdat het bestaande gebouw een slecht energielabel heeft, gaan we zowel het dak als de gehele buitengevel voorzien van een betere isolatielaag. Op de gevels komen vervolgens mineralen steen-strips. Bovendien worden alle kunststof kozijnen vervangen door nieuwe aluminium exemplaren. Het dak voorzien we van een nieuwe isolatie en dakbedekking, waarop vervolgens zonnepanelen komen.
Het complete interieur van het kantoorpand halen we eruit. Omdat de gesloopte materialen zoveel mogelijk circulair zullen worden hergebruikt, is er ook hier een duurzame slag gemaakt.

Acht tot tien appartementen per afdeling

OC Development uit Hoorn heeft ons de opdracht gegeven om in totaal 38 zorgappartementen te realiseren. Deze woningen zijn bedoeld voor middelzware tot zwaar dementerende ouderen. Omdat we het bestaande gebouw op bepaalde plekken kunnen uitbreiden, creëren we per groep ouderen de gevraagde acht tot tien appartementen.
Het complete interieur is door RAAD Architecten opnieuw ingedeeld. Elke afdeling van acht tot tien appartementen (die elk een eigen slaap-/woon- en badkamer hebben) krijgt een gezamenlijke woonkamer. Bovendien hebben de bewoners van het complex de mogelijkheid om binnen het gebouw en de besloten buitenruimte vrij rond te lopen.

Alle gewenste voorzieningen aanwezig

Uiteraard zijn er allerlei voorzieningen getroffen voor de bewoners van het zorgcomplex. Zo is het gehele gebouw rolstoelvriendelijk, zijn er bed-liften in de slaapkamers en is er tevens in elke badkamer de beschikking over een lift.
Ook bij het gebruik van materialen, kleuren en de afwerking is rekening gehouden met de bewoners. Zo is er qua kleurstelling gekozen voor niet te harde en felle kleuren. Op de plekken waar we bepaalde elementen willen benadrukken (zoals bijvoorbeeld een toiletbril of een drukknop van de wc), hebben we juist voor afwijkende kleuren gekozen. Door bijvoorbeeld het contrast tussen zwart en wit aan te brengen, kunnen ook dementerenden eenvoudig naar een bepaald element grijpen wat voor hen op dat moment van toepassing is.
Niet alle appartementen zijn voor permanente bewoning. Zo is er ook een aantal woningen beschikbaar voor noodopvang. Daardoor is er altijd plek voor mensen die acuut moeten worden ondergebracht. Mocht er een inwoner overlijden, dan kan de familie gebruikmaken van de aanwezige rouwkamer.

Vragen of interesse

Heeft u vragen over dit zorgproject of wilt u zelf een kantoorpand laten (ver)bouwen? Neem dan contact met ons op. We vertellen u namelijk graag welke mogelijkheden er zijn. Zo kijken wij verder dan de vraag, nemen wij initiatief en leveren we als RAAD Architecten altijd een hoge kwaliteit van ontwerpen. Interesse? De koffie staat voor u klaar!

Project details

Locatie: Roosendaal
 

Klik hier of scan de QR code om een virtueel kijkje te nemen in dit ontwerp!

Interessant? Deel dit project: