M&J: STOLPBOERDERIJ MET MODERNE UITSTRALING IN SPANBROEK

Op een historische locatie in Spanbroek, op een steenworp van de kerk, heeft RAAD Architecten voor een gezin hun droom mogen ontwerpen. Deze traditionele stolpboerderij in een modern jasje is een absolute voltreffer.

De hedendaagse woning is gebouwd volgens de ‘oude regels’. Dat is terug te zien in de materialen, gevelindelingen en het dragende houten vierkant. Daardoor is een schitterende stolpboerderij met moderne uitstraling ontstaan. Waarbij de tuin met een prachtig uitzicht en adembenemende zonsondergangen de locatie helemaal af maakt!

Zichtlijnen naar buiten toe

RAAD Architecten is er dol op om klassieke bouwvormen te vertalen naar een hedendaagse architectuur. Waarbij de kunst van het weglaten sterk terugkomt in dit ontwerp. Bovendien zijn we trots op de zichtlijnen vanuit de woning naar buiten toe. Ook de oriëntatie – de wijze waarop de woning op het perceel geplaatst is – is ideaal. Zo kun je op deze locatie in Spanbroek bijzonder ver het land in kijken én genieten van de fraaie zonsondergangen.
Let op: deze stolpboerderij kun je niet ook zomaar ergens anders plaatsen. Omdat je altijd te maken hebt met verschillende omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de grootte van een stuk (bouw)grond en de ligging binnen de omgeving, leveren we altijd maatwerk. Architectonisch werk is nooit standaard.

Fraaie elementen in de stolpboerderij

Bijzonder is de eiken vierkant-constructie die zich in de woning bevindt. De zijgevel van deze boerderij is voorzien van staand hout in wisselende breedtes. Daarin bevinden zich verdiepte kozijnen. Alle kozijnen zijn uitgevoerd in aluminium.
De zijgevels en ook de achtergevel hebben een verzonken goot. Bovendien zijn de hemelwaterafvoeren ‘onzichtbaar’ weggewerkt. De aluminium pui in het staartstuk is omkaderd met baksteen, waarvan een deel uit gezaagde bakstenen bestaat.

Afwisseling dakpannen

Fraaie blikvanger is de ‘rouw- en trouwdeur’ in de voorgevel. Deze is voorzien van een natuurstenen kader. Op de plek waar normaal gesproken de klassieke kroonlijst zit, is nu een strekken rollaag gemaakt.
Voor het dak hebben we gekozen voor dakpannen in drie verschillende kleuren. Omdat we die kleuren in verhoudingen van 60, 30 en 10 procent hebben neergelegd, krijg je een zeer gemêleerde uitstraling en een opvallende afwisseling in de pannen.
Ook het interieur van de woning heeft prachtige elementen. Zo is de openhaard bijvoorbeeld gestuct in de kleur en textuur van de afzuigkap. De haard heeft een soort krokodillenleren omkapping. De stukadoor heeft zijn vakmanschap getoond door dat motief fraai te laten terugkomen in de haard.

Zeer duurzame woning

De boerderij is, naar alle moderne normeringen, zeer duurzaam in bewoning. Zo is de stolp 100 procent gasloos en voorzien van een warmtepomp. Op het bijgebouw liggen de zonnepanelen om voldoende energie op te wekken voor de gehele boerderij. Leuke wetenswaardigheid is dat de HSB-buitenwanden geproduceerd zijn in de loods die achter de woning staat.

Onze partners

Bij de constructie van de woning hebben we samengewerkt met veel lokale partners. Zo is de boerderij gebouwd door Bart Mol Bouw uit Schagerbrug. Bart is een kleine zelfstandige met twee gouden handen, die flexibel is en openstaat voor onze werkwijze. Terwijl de kapconstructie is verzorgd door BouW 85 uit Hem, zijn de aluminium kozijnen geleverd door onze vaste leverancier Akuflex uit Hoorn. De stenen en dakpannen van dit project komen bij Denis de Haan van Materialenatelier De Nis uit Wognum vandaan. Ook voor de W-installaties hebben we gebruik gemaakt van een lokale partij. Zo heeft Rijkhoff Installatietechniek uit Spanbroek het werkbouwtuigkundige deel geïnstalleerd.

Loods is nu Bed & Breakfast

Noemenswaardig is dat ook de oude boerderijloods door RAAD Architecten is verbouwd. Deze is omgetoverd tot een prachtige Bed & Breakfast, die qua materialisatie en kleur ideaal matcht met de stolpboerderij. De luxe B&B, die Binnen en Buiten Spanbroek heet, hebben we samen met de opdrachtgever uitgetekend en gevisualiseerd. De woning en B&B vormen een fraai ensemble, waar je luxe, ruimte en welness combineert met een prachtige beleving van de natuur.

Vragen of interesse

Heeft u vragen over dit project in de woningbouw of wilt u zelf een woning laten (ver)bouwen? Neem dan contact met ons op. We vertellen u namelijk graag welke mogelijkheden er zijn. Zo kijken wij verder dan de vraag, nemen wij initiatief en leveren we als RAAD Architecten altijd een hoge kwaliteit van ontwerpen. Interesse? De koffie staat voor u klaar!

Project details

Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Spanbroek
Status: Opgeleverd
 

Interessant? Deel dit project: