NIEUW- EN VERBOUW KONINKLIJKE PEIJNENBURG

Hun koekjes zorgen al ruim een eeuw voor ‘Happen naar Peijnenburg’. Maar na de verbouwing en uitbreiding van het bedrijfspand door RAAD Architecten, kan Peijnenburg zich nu ook vergapen aan de eigen fabriek in Enkhuizen. Dankzij een geheel nieuwe voorgevel, een enorme logistieke verbetering van het productieproces én het samenbrengen van het personeel van kantoor en fabriek, is de koek nog lang niet op!

Opdrachtgever Koninklijke Peijnenburg/Lotus Bakeries klopte in 2016 bij RAAD Architecten aan met de vraag of we in Enkhuizen hun oude kantoren konden vervangen. In combinatie met de nieuwbouw van de kantoren hebben wij in samenwerking met alle betrokkenen van Peijnenburg niet alleen het kantoor vernieuwd, maar tevens de gehele logische bedrijfsvoering aangepast. Zodat de koekjesfabriek qua productie weer helemaal klaar zou zijn voor de toekomst.

Optimalisatie logistieke proces

Als eerste is er naar de werkstructuur van Peijnenburg gekeken. Waar komen de grondstoffen binnen, hoe gaan die door de fabriek heen, waar staan de ovens en lopende banden, welke werkvolgordes moeten er worden doorlopen, waar moeten de koekjes verpakt worden en waar gaat het eindproduct de deur uit?
We zagen in de oude situatie dat de fabriek maar één in- en uitgang had. Dat was aan de zuidkant, waarna alle geleverde grondstoffen vervolgens met grote vorkheftrucks naar de noordkant verplaatst moesten worden. Dat kon natuurlijk veel slimmer en beter.
In overleg met de productiemedewerkers van Peijnenburg hebben we één entree voor de goederen gecreëerd en daarnaast ook een afzonderlijke uitgang voor het geproduceerde koekje. Met daartussen alle te nemen stappen van het totale productieproces. Zo hoeven fabrieksmedewerkers nooit meer met de ingrediënten of eindproducten grote afstanden af te leggen. Op die manier is er een veel efficiëntere productie ontstaan en zijn alle werkzaamheden binnen de koekjesfabriek veel beter behapbaar.

Verbinding tussen alle medewerkers

Door de herindeling van het productieproces konden we centraal in het bedrijfspand een grote ruimte creëren om daar de nieuwe kantoren te realiseren. Bepaalde medewerkers van de fabriek wisselen vaak tussen de fabriek en de kantoren. Hiervoor hebben we een speciale hygiënesluis aangelegd, vlakbij hun kantoren en in het hart van de fabriek.
Tijdens de lunch ontmoeten de fabrieksmedewerkers en het kantoorpersoneel elkaar in de centraal gelegen kantine. Peijnenburg wil heel graag dat alle medewerkers genoeg binding met elkaar hebben, zodat er geen twee losse werelden ontstaan. Deze centraal gecreëerde kantine zorgt hierin voor dé perfecte oplossing.
Omdat deze eetgelegenheid zich op de eerste verdieping bevindt, kan het personeel over de nabijgelegen dijk heen kijken en van het uitzicht over het IJsselmeer genieten. Dit natuurlijke aanzicht geeft uiteraard een veel vrolijkere beleving dan als je op de begane grond tegen een weinig aantrekkelijke dijk of parkeerplaats met auto’s aan kijkt.

Gevel straalt kwaliteit en puurheid uit

Bij de daadwerkelijke bouw hebben we als RAAD Architecten nauw samengewerkt met aannemer ToekomstGroep uit Andijk. Zoals je op de foto’s van deze webpagina ziet, is de oude fabriek vervangen door een geheel nieuwe gevel, die kwaliteit en puurheid uitstraalt. Dit is wat Lotus Bakeries ook hoog in het vaandel heeft staan en wat de naam van het bekende koekje Lotus volgens hen symboliseert. Een extra pre is dat de gevels onderhoudsarm zijn.
Het kantoorgedeelte is aan de buitenkant uitgevoerd in fraai gevelmetselwerk met een zorgvuldig gekozen baksteen. Bij de productiegedeelten van de fabriek hebben we de aluminium sandwich-gevels een brons/gouden tint gegeven. Daarbij is in het ontwerp van de totale gevel een doorlopende band gecreëerd. Dat symboliseert niet alleen het doorgaande productieproces binnen de koekjesfabriek, maar ook de verbinding tussen kantoor en fabriek – en daarmee de eenheid binnen het totale bedrijf.
Op de plek waar de koekjes eruit komen, is geen nieuwbouw. Hier is alleen een nieuwe gevel omheen gezet. Daar zijn bovendien nieuwe sandwich-wanden geplaatst. Daardoor is het gebouw beter geïsoleerd en veel duurzamer dan het was.

Vragen of interesse

Heeft u vragen over dit fraaie project of wilt u zelf een bedrijfspand laten (ver)bouwen? Neem dan contact met ons op. We vertellen u namelijk graag welke mogelijkheden er zijn. Zo kijken wij verder dan de vraag, nemen wij initiatief en leveren we als RAAD Architecten altijd een hoge kwaliteit van ontwerpen. Interesse? De koffie met koek staat voor u klaar!

Project details

Opdrachtgever: Koninklijke Peijnenburg/
Lotus bakeries
Locatie: Enkhuizen
Oplevering: 2019
Status:
Opgeleverd

Interessant? Deel dit project: