C&W: TWEE WONINGEN ONDER ÉÉN DAK BIJ DUINGEBIED SCHOORL

Twee vriendinnen wilden graag gaan samenwonen in Schoorl. Of RAAD Architecten een woning met twee individuele leefruimtes wilde ontwerpen. Maar dan wél met een gezamenlijke woonkamer, keuken en eetkamer. Deze uitdaging pakten we met beide handen aan. Met als resultaat deze heerlijke woning met verfijnde hedendaagse details. Waarbij de prachtige ligging van de bouwkavel tevens zorgt voor een schitterend uitzicht op de Schoorlse duinen.

Op de plek waar deze particuliere nieuwbouwwoning is gekomen, stond eerst een ander, sterk verouderde, woning. We hebben deze bestaande woning in eerste instantie bouwkundig getoetst en gekeken wat er mogelijk was. Omdat de kosten voor verbouwing uiteindelijk hoger bleken te zijn dan die voor nieuwbouw, was de keuze snel gemaakt.

Apart én samen wonen

Naar de wens van de bewoners is de woning in twee delen opgesplitst. Zo is de woning voorzien van zowel gezamenlijke vertrekken als twee individuele leefruimtes. Om zo elk hun eigen leefruimte met slaap- en badkamer te hebben, gecombineerd met de mogelijkheden die de gezamenlijke ruimtes hen biedt.
De individuele leefgedeelten bevinden zich beide aan de voorzijde van de woning: één op de begane grond en de ander op de verdieping. Tussen de voor- en achterzijde van de woning bevindt zich de entree. Het achterste gedeelte bestaat uit een gezamenlijke woonkamer, keuken en bijkeuken.

Prachtige glazen pui

De achtergevel bestaat volledig uit een glazen pui, waardoor de woning bijzonder veel lichtinval heeft. Bovendien geeft de grote glaspartij vanuit de woon- en eetkamer een schitterend uitzicht over de tuin én het duingebied van Schoorl. Omdat de pui over triple beglazing met zonwerende coating beschikt, houden we de warmte van de zon goed buiten.

Stijlvolle uitstraling woning

De details van de woning zijn terughoudend. Door de eenvoud is het geheel zeer stijlvol geworden. De afwerking bestaat voornamelijk uit baksteen, hout en keramische dakpannen. Gebruikt in een hedendaagse vormtaal. Zo bestaan de afdekkers van de gevel uit metselwerk, in plaats van zink. De gootconstructie bestaat uit een bakgoot en de gevelbekleding aan de zijkant bestaat uit hout.
De materialisatie van metselwerk, pannen, zink en hout is zeer duurzaam in gebruik. Het hout is het enige dat eens in de zeven jaar onderhouden moet worden, maar dat is eenvoudig uit te voeren. Alle materialen zijn samengesteld in samenwerking met Denis de Haan uit Wognum en Leegwater houtbereiding BV. De gasloze woning beschikt bovendien over zonnepanelen en een luchtwarmtepomp. Daardoor voldoet het aan alle duurzaamheidseisen.

Uitstekende samenwerking, fraai resultaat

Samen met Aannemersbedrijf Bruco uit Sint Pancras hebben we deze hedendaagse woonplek gerealiseerd. Waarbij vooral de relatie tussen de woonkamer, keuken en de langgerekte achtertuin erg bijzonder is.
Bruco is een uitstekende en oplossinggerichte bouwpartner. Zo wilden wij als architect absoluut geen zinken afdekking op de kopgevels plaatsen. Om dit idee te kunnen laten slagen, heeft RAAD Architecten samen met Bruco en de metselaar besloten om al het metselwerk te impregneren met een coating. Daardoor het metselwerk nu water- en vuilafstotend.

Vragen of interesse

Heeft u vragen over dit project in de woningbouw of wilt u zelf een woning laten (ver)bouwen? Neem dan contact met ons op. We vertellen u namelijk graag welke mogelijkheden er zijn. Zo kijken wij verder dan de vraag, nemen wij initiatief en leveren we als RAAD Architecten altijd een hoge kwaliteit van ontwerpen. Interesse? De koffie staat voor u klaar!

Project details

Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Schoorl
Status: Opgeleverd
 

Interessant? Deel dit project: