C&G: LANDHUIS IN LIMMEN VOELT ALS EEN WARME JAS

Een particuliere opdrachtgever is groot fan van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Dus hebben we dit landhuis in Limmen ontworpen met grote gootoverstekken en een flauwe dakhelling. Omdat de leipannen uit Frankrijk komen, de gevelstenen uit België en de getoogde pui in de achtergevel uit Zwitserland, kunnen we spreken van een woning vol internationale invloeden. Een landhuis dat aanvoelt als een warme jas die je aantrekt als het koud is.

Als RAAD Architecten houden we van uitdagingen. Daarom wrijven we ons in de handen als een opdrachtgever vraagt of we een riante, onderkelderde woning met Amerikaanse én Belgische invloeden willen ontwerpen. Die bovendien passend is in de lintbebouwing van Limmen én met een ondergrondse parkeergarage erbij.

Favoriete kleurstelling

De woning is opgetrokken uit een combinatie van metselwerk, leipannen, stucwerk en natuursteen. De opdrachtgever had ons vooraf een aantal referentieprojecten laten zien, waarin z’n favoriete kleurstelling naar voren kwam. Deze met name in België veel voorkomende kleurschakering, zie je terug in onze keuze voor het stucwerk, de kozijnen en de ramen.

Speciaal metselverband

We hebben zorgvuldig gekeken wat voor materialisatie hier het beste bij past. Zo is er bijvoorbeeld een metselverband toegepast met een laag dikke stenen, vervolgens wat dunnere stenen, om de gevel verder weer met dikke stenen op te bouwen. Rondom de kozijnen zie je gemetselde kaders. Waarbij het metselwerk – dat is uitgevoerd door Steenfabriek Vogelensangh uit Deest – fraai eruit springt. Dit effect geeft extra accenten aan de kozijnen.
Op de overgang van het metsel- naar het stucwerk, zit een natuurstenen band. Deze loopt helemaal rondom door. Bij het hoofdgebouw hebben we het metselwerk tot voorbij de eerste verdiepingsvloer opgetrokken. Bij de laagbouw zie je de plint op een lager niveau.

Franse leipannen

De dakpannen zijn leipannen uit Frankrijk. Deze zijn heel zorgvuldig geselecteerd. De uitwendige hoeken van de kapconstructie zijn hierbij ingevlinderd. Dat is een speciale techniek die je moet toepassen. Dat kan niet iedereen, dus daarom hebben we een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd. Pronk Leidekkers uit Warmenhuizen kan dit als geen ander, dus zij hebben bij dit bouwproject de leipannen gelegd.

Overige bouwpartners

Voor de bouw van de woning hebben we samengewerkt met onze lokale partner Bouwbedrijf C. Bos uit Limmen. De W-installaties, zoals verwarming, koeling en loodgieterswerk, zijn verzorgd door Installatiebedrijf Ranzijn uit Alkmaar. Terwijl de elektrotechnische installatie is uitgevoerd door Visser Elektrotechniek uit Beverwijk. De houten kozijnen zijn geleverd door Kuin Houtbewerking uit Hoogwoud en de stenen en pannen zijn van Denis de Haan van Materialenatelier De Nis uit Wognum. Voor de levering van het natuursteen hebben we gekozen voor specialist Jan Reek Natuursteen uit Hoorn.

Extra info

Hoewel het een hele grote woning betreft, past de maat en de schaal van het landhuis prima op deze locatie in het lint van Limmen. Dat komt onder meer dankzij de zorgvuldige afweging tussen het materiaalgebruik en de kleuren. Bovendien is er door Jack Zoon Tuincreaties uit Heiloo een prachtige tuin aangelegd. Omdat de tuin voor 100 procent bij het landhuis past, is het totale plaatje helemaal af.

Vragen of interesse

Heeft u vragen over dit project in de woningbouw of wilt u zelf een woning laten (ver)bouwen? Neem dan contact met ons op. We vertellen u namelijk graag welke mogelijkheden er zijn. Zo kijken wij verder dan de vraag, nemen wij initiatief en leveren we als RAAD Architecten altijd een hoge kwaliteit van ontwerpen. Interesse? De koffie staat voor u klaar!

Project details

Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Limmen
Oplevering: 2016
Status:
Opgeleverd

Interessant? Deel dit project: