A&E: VERBOUWING EN UITBREIDING BESTAANDE WONING IN SCHOORL

Het verbouwen en uitbreiden van deze bestaande woning in Schoorl vormde voor RAAD Architecten een flinke uitdaging. Het bestemmingsplan stond namelijk niet toe dat we naar de voorkant konden uitbreiden. Maar na een stedenbouwkundige analyse én een gesprek met de gemeente), kregen we alsnog groen licht. Met een prachtig resultaat. Want doordat we de uitbreiding aan de voorkant hebben kunnen realiseren, bleef er aan de achterzijde veel meer ruimte over voor een schitterende nieuwe tuin!

Omdat deze bestaande woning vrij ver terug op het perceel ligt, konden we de gevraagde verdubbeling aan woonoppervlakte perfect aan de voorkant maken. Dat zorgt namelijk voor een betere en meer evenwichtige positie op de kavel.

Mooi contrast voor- en achterzijde woning

Hoewel de oude woning en het aangebouwde gedeelte samen één woning vormen, wilden we architectonisch wel het verschil laten zien. Door de nieuwbouw met lichtkleurig metselwerk te accenturen en het achterste gedeelte met zwarte houten geveldelen, heeft de woning een contrast gekregen tussen de hoofdwoning en het ‘bijgebouw’ dat meer op het achterterrein staat. Door voor deze vorm van materialisatie te kiezen, lijkt het alsof de nieuwe voorzijde er al eerder heeft gestaan en dat juist de achterzijde de uitbreiding vormt. Hetgeen goed in het beeldvorming van de woning past.

Accenten met fraaie gevelstenen

In de voorgevel hebben we een accent toegevoegd van staand met liggend gecombineerd metselwerk. Dit is goed te zien op de detailfoto met de brede, smalle steen. Deze zogenoemde Hilversums formaat steen is gefabriceerd door de bekende Belgische steenbakkerij Vande Moortel, een absolute specialist in gevelstenen. Door de stenen in een liggend én staand verband toe te passen, krijg je een extra accent die de voorgevel zowel verfraait als verlevendigt. De kozijnen, die een slank aluminium profiel met een staallook profilering hebben, zijn complementair aan het totale ontwerp.

Relatie tussen binnen en buiten

De gesloten gevel die aan de voorzijde is ontstaan, geeft de bewoners veel privacy aan de achterkant. Aan de achterzijde is de woning juist heel open naar z’n omgeving toe. Dat laatste was ook een grote wens van de bewoners. Zoals de interieurfoto’s laten zien, heb je vanuit de woning prachtige zichtlijnen vanuit binnen naar zowel de voor- als de achtertuin. Bij het ontwerp van de aanbouw hebben we dan ook veel aandacht besteed aan de relatie tussen de binnenruimtes en de omgeving rondom de woning.
Ook de verhouding tussen de keuken, woonkamer en het eetgedeelte is goed in balans. Dankzij de subtiele positionering van deze drie woninggedeeltes, voelen ze ook daadwerkelijk als drie individuele ruimtes.

Verduurzamen woning

Zowel de nieuwbouw als het verbouwde gedeelte van de woning is volledig verduurzaamd. Daarmee voldoet de woning aan de huidige eisen van nieuwbouwwoningen. Zo is bijvoorbeeld het oude gedeelte aan de buitenzijde geïsoleerd. Bovendien is het dak van isolatie voorzien en is eveneens de begane grond vloer opnieuw aangebracht.

Onze partners

Nadat wij het ontwerp van de verbouwing en uitbreiding van de woning gereed hadden, heeft Pieter de Boer Bouw & Ontwikkeling uit Alkmaar voor de uitvoering gezorgd. Tijdens de ontwerpfase hebben wij in samenwerking met Denis de Haan uit Wognum de materialisatie van het exterieur samengesteld. Ook het interieur is op fraaie wijze onder handen genomen. Dit deelproject is verzorgd door Piet-Jan van den Kommer uit Stompetoren.

Vragen of interesse

Heeft u vragen over dit fraaie project in de woningbouw of wilt u zelf een woning laten (ver)bouwen? Neem dan contact met ons op. We vertellen u namelijk graag welke mogelijkheden er zijn. Zo kijken wij verder dan de vraag, nemen wij initiatief en leveren we als RAAD Architecten altijd een hoge kwaliteit van ontwerpen. Interesse? De koffie staat voor u klaar!

Project details

Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Schoorl
Status: Opgeleverd
 

Interessant? Deel dit project: